Kaarsen maken – uitleg over de verschillende soorten lonten

In onze webshop verkopen we verschillende soorten kaarslonten. Elk kaarslont heeft zijn eigen werking. Maar welk lont is geschikt voor jouw kaars? In deze blogpost vertel ik over de verschillen in kaarslonten zodat jij de beste keuze kan maken.

Een van de meest gebruikte kaarslont is de voorgewaxte kaarslont, welke verkrijgbaar is in diverse lengtes. Dit is een katoenen lont met daaroverheen een waslaag. Aan de onderkant zit een rond plaatje van aluminium. Met deze lont maak je makkelijk kaarsen in een glas. Je plakt het voetje vast aan de onderkant van het glas en zorgt ervoor dat het lont in het midden van het glas blijft. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van satéprikkers, een ijslolly stokje met een gaatje of je koopt een daarvoor bedoelde lonthouder. De voorgewaxte kaarslont is niet flexibel, waardoor de lont gemakkelijk in het midden blijft staan.

Dan is er ook het flexibele kaarslont.  Deze kaarslont is van gevlochten katoenen draad. Doordat de lont flexibel is, kun je deze gebruiken in diverse vormen kaarsen. Deze kaarslont is bijvoorbeeld handig voor het maken van een bubble of figuurkaars. Maar hoe gebruik je nou zo’n lont? Je prikt een gaatje in de bovenkant van de kaarsmal en rijgt hierdoor de lont. Aan de onderkant houd je met een satéprikker de lont op zijn plaats door de lont om de prikker te wikkelen. Als het kaarsvet verhard is kan je de kaars uit de mal halen. Als je het niet mooi vind dat de lont aan de bovenkant ‘inzakt’ kan je dit stukje van de lont in het gesmolten kaarsvet dopen. Let hierbij op dat je de kaars niet te snel omdraait, je wilt natuurlijk geen druppels kaarsvet op je mooie kaars hebben!

Als laatste het houten kaarslont. Dit lont is een wat minder vaak gebruikte lont, maar heeft een stoere, chique uitstraling. Daarnaast heeft deze kaarslont een leuk effect als je hem aansteekt. Deze kaarslonten maken namelijk een knisperend geluid wat te vergelijken is met een open haard. Een kaars met een houten lont wordt hierdoor ook wel de knetterkaars genoemd. Door de geur en het geluid geef jij je huis een heerlijk knus gevoel. De houten kaarslont is op dezelfde manier te gebruiken als de voorgewaxte kaarslont. Bij de houten lonten zitten aluminium clips waarin je de lont kan bevestiggen. Nu kan je de lont vastplakken in je glas zodat de lont geen kant meer opgaat.

Veel succes met het maken van jouw keuze!

Creatieve groeten, Ilona

 

× Chat