Zelf kaarsen maken

Moeilijk? Welnee!
Iedereen kan kaarsen maken en daarom is deze (zeer verslavende hobby) juist zo leuk! Met geduld en wat doorzettingsvermogen kun je de tofste kaarsen maken. Natuurlijk kun je zelf geniet van de kaars en opbranden, maar ook om weg te geven is een kaars een origineel en zeer persoonlijk cadeau.


Wat heb je nodig?

Voor het maken van kaarsen hebben wij alle benodigdheden in het assortiment. Zo kun je dus direct thuis aan de slag! Ons assortiment is uitgebreid en er komen vaak nieuwe producten bij.

Ten eerste zorg je ervoor dat je werkruimte goed is afgedekt met zeil, kranten of anderszins.

-een grote pan

-een schaal of pot die in de pan past

-metalen lepel

-kaarsmal

-lont of kaarsenpit

-thermometer (keuken)

-was

Optioneel:

-kleurstof

-geurstof

-versieringen voor op de kaars


Welke vorm?

Kaarsenmallen of vormen zijn te koop in een webshop als My own Bubble of een andere speciaalzaak. Natuurlijk kan je ze ook zelf maken van bijvoorbeeld toiletrollen, lege melkpakken of een leeg potje jam. Als je dit soort materialen gebruikt om kaarsen te maken, zorg er dan voor dat ze aan de onderkant goed afgeplakt zijn want anders lekt de was er doorheen.

De mal die je gaat gebruiken om een kaars te maken moet nu natuurlijk eerst voorzien worden van een lont. Bij de mallen die je koopt is er soms al een uitsparing voor de lont gemaakt. Is dit niet het geval, dan kun je deze zelf maken door met bijv. een dikke naald een gaatje te maken in het midden van de mal. Bij de zelfgemaakte mallen bevestig je de lont met plakband in het midden van de bodem van de mal.

Om ervoor te zorgen dat de lont in de zelfgemaakte mallen goed omhoog blijft staan kun je een grote satépikker of potlood horizontaal op de mal leggen, draai rond dit object het stukje lont dat boven de mal uitsteekt en zorg ervoor dat het mooi in het midden hangt. In onze webshop vind je ook lonthouders, welke nóg makkelijker in gebruik zijn.


Geuren en kleuren

Wat de kaars een extra persoonlijke touch geeft is het toevoegen aan een kleur en/of geur. In onze webshop zijn kleurtabletten en geurstoffen te koop die worden toegevoegd aan de gesmolten was. Zo kan je experimenteren met verschillende kleuren en geuren.


Van start!

Smelt de was au bain-marie. Dit doe je door de bodem van de pan met een laagje water te vullen en dit op te warmen. In dit warme water plaats je de kan of schaal met de stukjes was erin.  Laat de kaarsenwas voorzichtig, maar volledig smelten.

Als de kaarsenwas zo’n 70 tot 80 graden celcius is, kun je deze in de mallen gieten. Let goed op dat het lont mooi in het midden blijft hangen.

Bij het stollen van de kaarsen-compositie ontstaat een ‘krimp-put’ rond de wiek. Deze moet ‘doorprikt’ worden, om de lucht uit te kaars te laten ontsnappen en daarna wordt de kaars ‘opgegoten’ danwel bijgegoten.
Laat de was in de mallen nu afkoelen en hard worden, als ze voldoende afgekoeld zijn kun je ze uit de mal halen.  Knip de lont van de kaars af tot op de juiste hoogte. 1 cm. is voldoende voor een kaars.

Wanneer er luchtbellen in de gel-kaars zichtbaar zijn na het schenken dan kunt u deze met een föhn of verfbrander gemakkelijk verwijderen door er even de hete lucht overheen te laten gaan. De bellen aan het oppervlak springen dan kapot en lossen op.

En..? ben je al overtuigd? Lekker aan de slag dus!

 

× Chat